W dniach 18-20 września w Restauracji Jachtowa odbyło się szkolenie dla Granicznych Inspektorów Weterynarii organizowane przez Graniczny Inspektorat Weterynarii w Szczecinie pt. „Kryteria oceny produktów rybołówstwa oraz wybrane procedury mające zastosowanie w weterynaryjnej kontroli granicznej”.
W szkoleniu aktywny udział wzięli prof. dr hab. inż. Remigiusz Panicz oraz dr inż. Piotr Eljasik z ZUT, którzy przedstawili możliwości wykorzystania technik molekularnych do identyfikacji zafałszowań produktów rybnych oraz diagnostyki chorób organizmów wodnych. Nasi Naukowcy przedstawili, jak w praktyce ZUT przyczynia się do zapewnienia większego bezpieczeństwa produktów rybnych sprowadzanych na obszar UE, zdradzając tajniki wykorzystywanych technik molekularnych. Było to ciekawe i pouczające spotkanie na pograniczu wiedzy teoretycznej i praktycznej.
W trakcie szkolenia poruszone zostały także inne zagadnienia m.in. tematyka aktualnego stanu rybołówstwa i akwakultury na świecie, jak również jakość i bezpieczeństwo ryb i produktów rybnych w handlu międzynarodowym. Zwieńczeniem szkolenia była wycieczka statkiem po Odrze oraz wizyta w podziemiach Urzędu Wojewódzkiego.
Dziękujemy Granicznemu Lekarzowi Weterynarii w Szczecinie za zorganizowanie spotkania oraz wszystkie konstruktywne dyskusje z pracownikami Inspektoratów Granicznych ze wszystkich przejść granicznych w kraju.
Fot. Materiały prasowe WNoŻiR