Informacje bieżące

Piszą o nas w Europie - promocja WNoŻiR w Eurofish Magazine 11.06.2024 12:09

W dniach 08-11.04.2024 r. z wizytą w Polsce wraz z delegacją Departamentu Rybołówstwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przebywał przedstawiciel Eurofish International Pan Behnan Thomas.

Organizacja Eurofish International jest międzynarodową organizacją pozarządową, zrzeszającą głównie państwa środkowej Europy i przyczyniającą się do rozwoju rybołówstwa i akwakultury w tych państwach. Eurofish realizuje różnorodne projekty z zakresu rybołówstwa, akwakultury, rynku rybnego i handlu produktami rybołówstwa, organizuje konferencje, warsztaty, seminaria i spotkania biznesowe, jak również publikuje informacje na ten temat w Magazynie Eurofish oraz na stronie internetowej organizacji.
Jedno w wydań Magazynu Eurofish w każdym roku poświęcone jest aspektom rybołówstwa lub akwakultury w wybranym państwie członkowskim organizacji. W czerwcowym wydaniu Magazynu Eurofish została przedstawiona sytuacja w sektorze rybnym w Polsce z ukierunkowaniem na wykorzystanie ryb małocennych i zalewowych.

W związku z tym, że na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie w Katedrze Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej prowadzone są badania dotyczące wykorzystania ryb małocennych na cele konsumpcyjne, przedstawiciele Departamentu Rybołówstwa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Magazyny Eurofish odwiedzili nasz Wydział i naszą jednostkę.

Po prezentacji Pana Dziekana Prof. dr hab. inż. Krzysztofa Formickiego dotyczącej działalności naukowo-badawczej oraz edukacyjnej Wydziału w obszarze rybactwa, delegacja zapoznała się z profilem badawczym i edukacyjnym Katedry Technologii Rybnej Roślinnej i Gastronomicznej, a następnie wzięła udział w pokazie wytwarzania nowych i innowacyjnych produktów bazujących na wykorzystaniu ryb małocennych gospodarczo.

Wizyta naszych znamienitych gości zakończyła się degustacją prezentowanych produktów, które bardzo przypadły im do gustu. Spróbowali słynnych już „Karpioków” czyli rybnych chipsów, niezawodnego „Paprykarza Uniwersyteckiego” oraz burgerów rybnych.


O wizycie delegacji MRiRW oraz Eurofish International na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa przeczytać już można na stronach 37-40 Magazynu Eurofish 3/2024 (eurofish.dk/magazine-issues/em-3-2024/).

Fot. WNoŻiR ZUT

Fot. 1. Pracownicy i studenci WNoŻiR podczas produkcji „Paprykarza Uniwersyteckiego” oraz przekąsek rybnych.

Fot. 2. i 3. Przygotowanie burgerów rybnych.

Fot. 4. Przedstawiciel Eurofish International Pan Behnan Thomas w  towarzystwie dr inż. Grzegorza Bienkiewicza, prof. ZUT (z prawej) oraz kierownika Katedry Technologii Rybnej, roślinnej i Gastronomicznej dr inż. Grzegorz Tokarczyka, prof. ZUT (z lewej).