Z prośbą o wykorzystanie tych odpadów zwróciła się do naszych naukowców jedna ze szczecińskich palarni kawy. Zespół profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, szukając rozwiązania, opracował ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych.
Nasi naukowcy wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem - dodali do niego spoiwo - stearynę i/lub parafinę i/lub wosk sojowy i/lub wosk palmowy i/lub wosk pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze. Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.
W badaniach, które trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021, oprócz profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, udział wzięli także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej. Pod koniec sierpnia otrzymaliśmy informację z Urzędu o udzieleniu patentu na ten wynalazek.
Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości komercjalizacji wynalazku naszych naukowców.
Fot. Aurelia Kołodziej/ZUT